风靡马来社会的Roti Golok Viral
我在一个摊子上看到这面包,涂着浓厚的菜油撒上糖粉。被面包柔软的外貌吸引,一个RM2.00。 这样的价钱会不计成本地涂上‘牛油 ’? 很多人分不清菜油和牛油,他们口中的牛油我自动化解读为菜油。摊主说这网红面包很好吃,叫 Roti Golok Viral。我不爱菜油的味道,吃下那么多反式脂肪,肠胃会打结。
上网搜索这面包的资料,果然曾经在马来社会掀起一阵风。食谱来自Pn. Zaimah Zakaria。收藏了食谱两年后才有时间拿出来试,面包体隔天还是柔软。
仍处于农历正月,就给面包加些红麹粉,增添喜气。除了减少酵母,其他材料大致上没什么改变。许久没做面包,越揉越有劲,找回失去已久的我。享受制作过程,是无需花钱的疗愈法。新年有什么心愿?我希望能有更多私人时间在家揉面团、种空气花。
食谱不用秤,只用杯量材料。水份含量不高,面团容易操作,适合手揉一族。我喜欢看膨胀后的面包,圆鼓鼓的像苡苡小时的鼓腮。每一次做面包,心里想的都是孩子,没有他们做了也没意思。两个儿子吃掉四条,剩下的就是我两老的早餐。
材料:
A
1杯温水
1大匙炼奶
4大匙糖
1大匙快速酵母
1小匙盐
B
4 杯高筋面粉
1大匙红麹粉
2大匙牛油
1个蛋
1大匙奶粉
C
纯正牛油
糖粉
做法:
- A料混合后加入B料揉匀成光滑面团。
- 面团加盖放置至双倍大。
- 切割粉团成6等份,每份再分成3小份搓成长条。
- 三条面团编成辫子共得6个面包。
- 面团发至双倍大后,以180摄氏度烤12分钟即可。待面包完全冷却后,涂上适量奶油,撒糖粉。
原食谱如下:
Bahan-bahan untuk Roti golok
Sumber : Pn. Zaimah Zakaria
Bahan A:
1 cawan air suam
1 sudu besar susu pekat
4 sudu besar gula
2 sudu besar yis (1 peket)
Bahan B:
4 cawan tepung roti @ tepung high protein @ tepung gandum
1 sudu kecil pelembut roti
2 sudu besar mentega
1 biji telur
1 sudu besar susu tepung (optional)
Cara-cara:
- Bancuh bahan A dan biarkan sampai kembang atau berbuih naik. (lebih kurang 15-20 minit)
- Campurkan ke semua bahan B ke dalam mangkuk besar. Gaul rata sehingga menjadi seperti serbuk roti.
- Tuang bahan A ke dalam bahan B. Uli sampai elastik dan tidak melekat di tangan. Lagi lama uli roti akan jadi lagi lembut.
- Rehatkan doh selama lebih kurang 1 jam @ naik 2 kali ganda.
- Timbang doh 20 gm setiap satu sebanyak 3 untuk sebiji roti. Buat memanjang dan pintal-pintal.
- Susun dlm loyang. Letak jarak-jarak kerana doh akan mengembang lagi.
- Rehatkan lagi selama 1/2 jam atau sampai naik dua kali ganda.
- Sementara tu panaskan oven. Bakar pada suhu 180°c selama 20-25 minit atau sehingga keperangan.
- Apabila roti sejuk, sapukan butter dan taburkan gula halus mengikut citarasa masing-masing.
謝謝Linnh的分享^^
回复删除不客气,丝丝。
删除姐,情人节快乐。和你的情人们一定很开心的说。
回复删除刚用完没有烛光的泰式晚餐。
删除情人节快乐。
祝Linnh情人节快乐!
回复删除刚喝完咖啡,吃块草莓乳酪蛋糕,嘻嘻!
删除情人节快乐!丝丝。